Убрзани раст ИТ индустрије

ИТ индустрија у Републици Србији доживљава рапидан раст и развој последњих година, поставши један од кључних сектора привреде земље. Извоз ИТ сектора Републике Србије 2023. године је износио око 3,5 милијарди евра и од 2012. jе порастао чак око 10 пута. Што се тиче броја запослених у овом сектору, он је са 40 хиљада порастао на 125 хиљада у овом периоду. Интересантан је податак да жене чине 36.6% од овог броја што надмашује европски просек (32%). Ако анализирамо само стартап сектор, приметићемо да је, његова вредност милијарду долара као и да се број српских стартапа годишње повећа за 20%. Значајне резултате постиже и домаћа гејминг индустрија чија вредност у 2023. достиже скоро 200 милиона долара (17% више у односу на 2022.) Шта се налази иза ових упечатљивих бројки и како је Србија успела да оствари свој пуни потенцијал у области информационих технологија?

Oбразовање данас фигурише као вероватно најбитнији фактор дугорочног развоја неке привредне гране. Република Србија је ѕбог тога уложила значајне напоре да образовање прати потребе савременог човека и светске трендове. Од 2017. године, програмирање је постало обавезан предмет у од петог разреда основне школе, а универзитети широм земље нуде квалитетне студијске програме из области информационих технологија. Неки од најзначајнијих су Електротехнички факултет, Математички факултет, Рачунарски факултет и Факултет организационих наука у Београду, потом Електронски факултет у Нишу као и Факултет техничких наука у Новом Саду.

Такође, у последње време настаје све врећи број иницијатива који кроз интердисциплинарност покушавају да заинтересују младе за ИТ и предоче им сав његов потенцијал. Такав је, на пример, програм “Creative Tech Workshops” намењен средњошколцима уметничко-техничких усмерења који на радионицама уче како да креирају светове у видео играма или како да анимирају дигиталне ликове. На Факултету драмских уметности акредитован је студијски програм Визуелни ефекти, анимација и гејм арт који такође приближава уметност и технологију и даје студентима нову перспективу.

Обуке у програму преквалификација за ИТ имају циљ да брзо унапреде понуду талената на тржишту рада. Програм за незапослене кандидате спроводи Национална служба за запошљавање, док програм за запослене спроводи Канцеларија за ИТ и еУправу.

Поред образовања, Република Србија на највишем нивоу омогућава и подстиче развој домаће ИТ сцене. Легислатива, инфраструктура, подстицајни програми и олакшице као и дигитализација сектора јавне управе синергетски омогућавају ИТ компанијама, стартапима, предузетницима и младим талентима да се несметано посвете развоју својих идеја, производа и услуга.

Република Србија је једна од првих земаља у региону која је усвојила иновациони императив – идеју да успешно учествовање у светској привреди заснованој на знању подразумева прилагођавање и унапређивање технолошких и истраживачких капацитета кроз сарадњу јавног и приватног сектора. Ову мисију предводи Фонд за иновациону делатност. државна организација специјализована за пружање подршке иновационој делатности и управљање финансијским средствима за подстицање иновација.

Од 2015. године у Републици Србији су изграђена четири научно-технолошка парка (Београд, Нови Сад Ниш и Чачак) који пружају инфраструктурне и стручне услуге привредним друштвима, научноистраживачким и иновационим организацијама ради њиховог што брже примене нових технологија, стварања и пласмана нових производа и услуга на тржишту, у циљу убрзаног технолошког развоја земље.

Убрзани развој и уплив вештачке интелигенције у све више сегмената друштва подстакао је државу да усвоји стратегију развоја у овој области која је усклађена са европском иницијативом о вештачкој интелигенцији. Поред ове стратегије, Република Србија је донела и стратегију развоја стартап екосистема, стратегију научног и технолошког развоја, као и стратегију развоја електронске управе.

Сви наведени чиниоци обједињено доприносе убрзаном развоју ИТ сцене. Када се томе дода и непорецив таленат за технологију људи са ових простора за технологију, развој виталног и динамичног ИТ сектора је очекиван. Због тога не чуди што је Република Србија постала значајна тачка на глобалној технолошкој мапи и све привлачнија дестинација за улагања у ИТ индустрију.

На врх