Предности запошљавања страних држављана

Србија је данас неодвојиви и динамични део глобалне економије, јер у њој послују бројне међународне и домаће компаније које су окренуте иностранству кроз извоз производа и услуга, што све прате бројни догађаји који окупљају професионалце из различитих области. Ова повезаност са светским токовима пословања значи не само да Србија учествује на глобалном тржишту услуга и производа, него и да домаћи послодавци могу да посегну за глобалним „базеном“ људских ресурса.

Из перспективе људи који траже посао, данас је лакше и путовати и преселити се у другу земљу или на други крај света него што је то икада било у прошлости. Ову чињеницу користе многи професионалци или млади људи у потрази за новим искуствима или начином да се издржавају док путују светом, радећи разноврсне послове. Ови глобални номади, различитих профила и нивоа знања, све више се одлучују да се настане у Србији, не само због растуће економије већ и других предности наше земље, као што су блага клима, повољнији трошкови живота или њено културно и природно богатство.

Послодавци у Србији се зато све више одлучују на запошљавање страних држављана. У овоме имају подршку државе и институција као што су Привредна комора и Развојна агенција Србије, као и подршку у виду државне политике која је Србију учинила отвореном за странце који желе да се настане и запосле у њој, идући тиме у корак са светом и пружајући прилику свима коју послују у Србији да виде даље од локалног тржишта рада када траже праве људе за унапређење свога пословања.

Разлози да запослите стране држављане

Узевши у обзир развој у неким областима привреде у Србији, као што су ИТ, медицина или инжењеринг, очекивано је да постоји дефицит локалних кадрова. Запошљавање страних професионалаца са траженим вештинама је некада прави, односно једини одговор на овај изазов. Поред тога, страни запослени може омогућити вашој компанији лакши улазак на нова тржишта због већег разумевања локалних обичаја и потреба или конекција које имају „од куће“.

Сарадња са људима из других земаља уноси богатство различитих перспектива, искустава и култура у вашу радну средину. Овај диверзитет подстиже иновације, креативност и нове приступе пословним изазовима. Такође, културолошки диверзитет тима често може да води повећању продуктивности кроз размену идеја и нових приступа раду.

На данашњем глобалном тржишту, познавање страних језика и разумевање различитих култура су драгоцени ресурси. Страни радници могу донети овакве компетенције у ваш тим, олакшавајући комуникацију са интернационалним партнерима и клијентима и обогаћујући искуство својих колега.

Поред тога, компаније које показују отвореност према страним радницима често имају бољи имиџ у јавности и међу потенцијалним кандидатима, приказујући се као део глобалног пословног окружења, што улива поверење.

Запошљавање страних радника у Србији доноси са собом одређене изазове али и неоспорну додатну вредност и бројне предности за компаније које су спремне да се отворе ка глобалном тржишту рада. Процедура запошљавања страних радника је дигитализована, те је самим тим постала једноставнија и приступачнија. Процеси су добро дефинисани, а могућности за раст и унапређење прословања су бројне. Уколико тражите начине да унапредите своју компанију и будете конкурентнији на тржишту, размислите о корацима ка запошљавању страних радника. Ваша компанија може бити само оснажена ако добије диверзитет искустава и боље познавање других тржишта и начина рада.

На врх